6 Ağustos 2020 Perşembe

Refleksoloji - Klinik Uygulamalar - Tutuş Şekilleri

    Refleksoloji kelimesi “refleks” ve “oloji” kelimelerinden oluşur. Bu kelimedeki “refleks”  kısmı çoğunlukla “reflection – yansıma”, “-oloji” ise “çalışma alanı” olarak yorumlanır. Organların meridyen veya kanallar aracılığı ile ayağın belirli alanlarına yansımaları olduğu temeline dayanmaktadır. Bu yönüyle akupunktur ve shiatsu ile benzerlik gösterir. Ayaktaki belirli noktalara baskı uygulayarak iç organlar uyarılabilir.   Milattan önce (MÖ) 3000 yıllarından günümüze uzanan Çin ve Hindistan kökenli olduğu düşünülen bu tanı ve tedavi sistemi; batı toplumunda ilk kez 1913`de akupunktura ilgi duyan bir cerrah olan William Hope FitzGerald tarafından uygulanmıştır. Refleksoloji, günümüzde tamamlayıcı tıp alanında sıklıkla kullanılan yöntemlerden biridir ve popülerliği günden güne artmaktadır.
    Milattan önce 2400`lü yıllarda Mısır`da refleks tedavilerin uygulandığını gösteren şekiller “kralların hekimi” Ankhmahar`ın mezarında 1979 yılında gösterilmiştir. Yine Mısır`da kulak üzerinde refleks tedavilerin uygulandığı ile ilgili bilgiler vardır.
    Modern topluma refleksolojiyi yeniden hatırlatan tıp doktoru ve Kulak Burun Boğaz uzmanı olan William H. Fitzgerald (1872–1942) ile Dr. Edwin F. Bowers`dır.
    1930`lu yıllarda hemşire ve fizyoterapist olan Eunice D. Ingham (1889–1974) tarafından el ve ayakların refleks tedavilere duyarlılığına dikkat çekilmiş ve vücudun el ve ayaklardaki yansımalarını gösteren haritaları üzerinde çalışılmıştır.

Zon kavramı
    Refleksoloji (çoğu zaman zon terapi ile aynı anlamda kullanılır) uygulamalarında, vücudun belirli bölgelerinin ayaktaki yansımaları üzerine özel tekniklerle baskı uygulanır. Geleneksel Çin Tıbbı teorilerine göre vücudumuzda longitudinal olarak yol alan ve enerjinin arttığı kanallar (hayali çizgiler) “zon” olarak adlandırılır (Şekil 1). Ayaktaki yansıyan noktalar, bu zonlar üzerindeki organlar ile bağlantılıdır. Bu zonlardaki enerji akışında yaşanacak bir durgunluk (stagnation) veya tıkanıklık o zon (bölgeler) üzerindeki organların fonksiyonunu etkiler. Ayak zon terapi ile uygun enerji akışını yeniden sağlamayı amaçlarız.
Uygulama dozu
    İlk uygulamalarınızı kendinizin üzerinde yapmanız kısa sürede hangi baskı düzeyinin canınızı
yaktığını tespit etmek açısından önemlidir.

Tedavi yoğunluğu

    Kronik durumlarda genel bir program için; ilk 1 hafta her gün, sonrasında 1 ay boyunca haftada 1 seans, sonrasında aylık seanslar ile tedaviye devam edilebilir. edavi öncesi belirlenebilecek bir hedefe ulaşana veya hasta iyi olduğunu ifade edene kadar seanslara devam edilebilir. İlk refleksoloji seansından sonra başlamayan, ancak 2. seanstan sonra başlayan olumlu etkiler kişinin ilk seansta yeterli relaksasyon sağlayamadığını gösterir. İki seans arasında bir veya iki gün olmalıdır (vücuda relaksasyon ve toksinlerin eliminasyonu için zaman verin. Hastanın verdiği tepkiler kimi zaman duygusal kimi zaman da fizikseldir). Çoğu zaman 4 seans sonunda tedavi ettiğimiz durumun refleksolojiye uygun yanıt verip vermeyeceğini söyleyebiliriz. Yaklaşık 8 seans tedaviden sonra hastanın durumunu yeniden değerlendirebiliriz. Şikayetlerinde azalma olan hastalarda tedaviye ara verilebilir. Hastanın şikayetleri yeniden ortaya çıkarsa 2-3 gün ara ile uygulanacak 2-3 seans ile vücudu yeniden dengelemek mümkün olabilir.
    Basit bir ayak masajı uygulanan kişide fiziksel bir rahatlama sağlar. Uygun refleksoloji teknikleri sağlıklı beslenme, egzersiz, uygun sosyal koşullar ile uygulandığında elde edilen etkiler beklenenden daha fazla olabilir.
    Refleksoloji batı toplumlarında da popüler tamamlayıcı tedavilerden biridir. İngiltere, İskoçya ve Galler`de tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin yaklaşık kullanım oranını araştıran bir çalışmada hastaların
%1,6`sının son 12 ay içinde refleksoloji uygulayan bir uzmana başvurduğu bildirilmiştir.
    
Refleksoloji uygulamadan önce dikkat edilecek hususlar
- Hasta dinlenmiş olmalıdır,
- Hasta aç olmamalıdır,
- Tedavi ağır bir yemekten hemen sonra uygulanmamalıdır,
- Tedavi yoğun sigara ve alkol tüketiminden sonra uygulanmamalıdır.
- Yeterli hidrasyon sağlanmalıdır,
- Ayaklar uygulamadan önce ısıtılmalıdır (ılık kuru havlu vb.),
- Uygulama yapılmayan ayak bir havlu ile kapatılmalıdır,
- Uygulama sırasında hasta mahremiyeti ile ilgili gerekli hazırlık yapılmalıdır,
- Uygulamanın yapıldığı oda ısısı ve ışığı ayarlanmalıdır,
- Susuzluk hissi oluştuğunda tedaviye ara verilmelidir.

PRATİK KLİNİK UYGULAMALAR

Tutuş teknikleri
- İşaret parmağı tutuşu ; İşaret parmağı ucuyla dokuya dik olarak uygulanan basınç.

                                    - Başparmak tutuşu ; Baş parmak ucuyla dokuya dik olarak uygulanan basınç.
                                 Dengeleme tutuşları
    
Hastada vejetatif belirtiler (terleme, sekresyonlerda artış, huzursuzluk) veya görsel olarak fark edilen belirtiler (mimikler, gerginlik) oluştuğunda dengeleme tutuşları uygulanır.

- Aşil germe ; Her iki el topuk bölgesinde
                                 - Enerji tutuşu ; Her iki ayak iç yüzünde, metkarpal bölgeden, parmaklar ve başparmak ayak dorsalinde olacak şekilde temas sağlanır.                              - Yin-Yang Sıvazlama Diyafram tutuşu 
                                   - El-ayak tutuşu
Baskı teknikleri
Başparmak / parmak yürüyüşü: Baskı uygulanan bölgede tüm noktalara etkin olarak basınç sağlanmış olur. Bazı uygulamalar sırasında başparmak veya parmak yürüyüşü yaparken saat yönünde küçük bir döndürme hareketi yapmak faydalı olabilir.

                                           - Sedatif parmak/başparmak yürüyüşü: Akut durumlarda, yara izi, hipertansiyon, anksiyete gibi durumları asıl tedavisini desteklemek için sedatif teknik uygulanabilir.
- Uyarıcı parmak/başparmak yürüyüşü: Kronik durumlarda, ağrı, lenfödem gibi durumları asıl tedavisini desteklemek için uyarıcı teknik uygulanabilir.

    Bütün tutuş ve baskı teknikleri dokuyu normalleştirmeye çalışır. Normalleşmiş doku daha az ağrı hisseder, daha az vejetatif semptoma neden olur ve dolaşımı artar.

Bölgelerin tanımlanması

                          Ayak dorsal bölümü = vücut ön kısmı
Ayak plantar bölümü = vücut arka kısmı

- Vertikal sınıflandırma (10 Zon):
Medialden laterale Zon 1-5, her iki ayakta 5 zon olmak üzere toplam 10 zon.

- Horizontal sınıflandırma:
Kafa-servikal = parmaklar
Toraks – üst abdomen = orta ayak
Karın – pelvis = tarsal kemikler
Üst bacak – diz = bacak distal kısmı
                                                           Bebek refleksolojisi
Bebeklerde yapılan uygulamalar erişkinlere göre daha kısa sürelidir. Genellikle bebeğin cevabına bakılarak 5-15 dakika sürecek bir seans planlanır.

Bebek refleksolojisi kullanılabileceği durumlar şunlardır;
Uyku bozuklukları

Kabızlık
Genel vücut direncinin arttırılması
Gerginliğin, huzursuzluğun ve ağrıların giderilmesi
Zihinsel gelişim
                                         Uyku bozuklukları, huzursuzluk ve ağrılar ; Kırmızı boyalı bölüm
        Kabızlık ; Kahverengi boyalı bölüm
        Zihinsel gelişim ; Mavi boyalı bölüm

Tedavi sonu
    Dengeleme tutuşlarından enerji tutuşu ve el-ayak tutuşu uygulanabilir. Daha sonra ayaklar havlu ile örtülerek hastanın 5 dakika kadar dinlenmesi sağlanır. Hastaya hazır olduğunda kalkabileceği söylenir. Hastaya bir bardak su içmesi önerilir. İdrara çıkma hissi varsa bu ihtiyacını gidermesi sağlanır. Hastada gözlenen fiziksel ve duygusal tepkiler not edilir. Bir sonraki seans planlanır.
    Terapist bir gün içinde çok sayıda hastaya refleksoloji uygulayacak ise tedavilerinin süresini ve uyguladığı basıncı bu yönde ayarlaması gerekebilir. Seanslar arasında eli dinlendirmek, sıcak veya
parafin uygulamaları faydalı olabilir. Terapist tedavi seansları arasında tükenmiş hissediyorsa
uygulamaya devam etmemesi, sıcak bir duş alması veya meditasyon benzeri gevşeme tekniklerini uygulaması etkili olabilir.







Kaynaklar
https://www.journalagent.com/integratiftip/pdfs/intg-28291-review-yildiz.pdf
https://www.slideshare.net/aysalife/salk-bakanl-refleksoloji-sunusu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SATURN

           Öner Döşer'in Saturn'ü çok seveceksiniz videosunu dinledim. Sizlere videoda anlatılanları özet olarak blog sayfamda yazdı...