22 Eylül 2020 Salı

Adım Adım Sağlık : Baş ve Ense Bölümü

Ayak parmakları başımızın ve yüzümüzün refleks noktalarını taşır. 

 

Sinüsler

Alın ve burnun her iki yanında yanaklara doğru olan boşluklardır. Göz ve beyni korurlar. Sinüs refleksleri ayak parmaklarının uçlarında yer alır.

Hipofiz Bezi

Vücudumuzun en önemli bezidir. Çünkü, vücuttaki tüm hormonal bezleri burası kontrol eder. Ayaktaki yeri, her iki başparmağın altındadır.

Hipotalamus

Sinir sistemi denetimi, duygusal tepkiler, acıkma, uyku ve vücut ısısından sorumludur. Hipofizin hemen yanında yer alır ve hipofizi kontrol eder. Ayaktaki refleks noktası, başparmakların dış kenarıdır.

Epifiz Bezi

Bu küçük bez hipotalamusun bulunduğu bölgededir. Bir çok karmaşık görevin yanında melatonin hormonu salgılar. Bu hormon günlük tempomuzu ve yaşama sevincimizi etkiler. Refleks noktası, hipotalamus refleksi ile aynıdır.

Gözler

Işık gözümüze gözbebeği ya da iris dediğimiz siyah noktadan girer ve mercekten geçer. Görüntü ters olarak retinaya düşer. Buradaki hücreler gözün arkasındaki göz sinirlerini uyarır ve mesaj, beyindeki görme merkezine nakledilir. Refleks noktaları, ikinci ve üçüncü ayak parmaklarının altında, ikinci ve üçüncü eklem arasındadır.

Kulaklar

 Duymamızı ve dengemizi sağlamamıza yardımcı olur. İnsan 10 - 140 desibel arasındaki sesi ayırt eder. Refleks noktaları, dördüncü ve beşinci ayak parmaklarının altında yer alır. İkinci ve üçüncü eklem arasındadır.

Östaki Borusu

Kulak ve geniz arasındaki kanallarda basıncı düzenleyip, salgı akışını sağlar. Refleks noktası, ayak parmaklarının bitiminde, başparmak ile dördüncü parmak arasında yer alır.

Dişler

Reflesk noktası, sinüsler gibi ayak parmaklarının ucunda yer alır.

Bademcikler

Lenf dokularından meydana gelen ve koruyucu görevi olan iki küçük organdır. Refleks noktaları ayağın üzerinde başparmak ile ikinci parmak arasında yer alır. 

Üst Lenf Sistemi (Boğaz ve Göğüs Bölümü)

Lenf sistemi dokulardaki sıvıyı boşaltarak bir tür filtre görevi görür. Vücudu toksinlerden arındırıp, enfeksiyonların kan dolaşımına geçmesini önler. Çeşitli koruyucu hücrelerin enfeksiyon veya travma bölgesine ulaşmasını sağlar. Bağışıklık sistemini içeren organlarla ilişkiyi kurar. (Kemik iliği, bademcik, timus, dalak arasında ilişki kurar) Rekleks noktaları parmak aralarında yer alır.

 





Kaynak

Adım Adım Sağlık : refleksoloji - Zeynep Aksel WILHELM kitabından alıntılar


 

4 yorum:

SATURN

           Öner Döşer'in Saturn'ü çok seveceksiniz videosunu dinledim. Sizlere videoda anlatılanları özet olarak blog sayfamda yazdı...