9 Ekim 2020 Cuma

Adım Adım Sağlık : Karın Bölümü


Akciğer ve diyafram refleks alanın altından başlar ve topuğa kadar uzanır. Bu bölümde beslenme ve sinir sistemi, idrar yolları, böbreküstübezi ve dalak yer alır. 

Beslenme ve Sinir Sistemi
- Yemek Borusu ; Ayakta, başparmak ile ikinci parmak arasından başlayıp mide refleks noktasına kadar devam eder.
- Mide ; Alt kaburgaların hizasında yer alır. Sindirimi sağlamak için günde 3,5 litre gastrit sıvısı salgılar. Öğütülenler onikiparmakbağırsağına geçer. Her iki ayağın tabanında, diyafram refleks noktalarının altında, ayağın içe doğru yaptığı kavisin başında yer alır.
- Onikiparmakbağırsağı ; İncebağırsağın başı olup, pankreas ve safra kanalıın açıldığı yerdir. Yemeğin iyice öğütülmesinden sorumludur. Ayağın altındaki yeri her iki ayakta değişiktir. Sağ ayakta pankreasın etrafını çizer. Sol ayakta pankreas alanının altında yer alır.
- İncebağırsak ; Bağırsakların görevi mideden geçen yemeği vücuda kabul etmektir. Bağırsakların ilk bölümü incebağırsaktır.

İleo-çekal Valfi ; İnce bağırsağın kalın bağırsak ile birleştiği noktada yer alır ve bu seviyeden geçen artıkları kontrol eder. Ayakta yansıdığı nokta sadece sağ ayağın altında 3 ve 4 ayak parmakların hizasında topuğun başladığı yerdedir

Apandist ; Ortalama 10 cm uzunluğunda olan bu organın görevi tam olarak bilinmiyor. Bağışıklık sistemi ile ilgili olduğu düşünülüyor. Refleks noktası sadece sağ ayağın topuğa yakın sağ tarafında yer alır.

Kalınbağırsak ; İnce bağırsaktan çok daha kalın ve kısadır. 1,5m uzunluktadır. Öğütülmüş yemek kalınbağırsağa sıvı halinde ulaşır. Kalınbağırsak bu sıvıdan su ve tuzu emip gerisini atılmak üzere dışkı haline getirir. Kalınbağırsak sağ kasık bölgesinde başlar karaciğerin altından kurularak karnı diklemesine geçerek dalağın altından kıvrılıp aşağı iner ve makata uzanır. Refleks alanı 2 ayağın tabanında farklı yerlerde bulunur. Sağ ayak topuğunun hemen sol üzerinden başlayıp ayağın dış kenarını izleyerek karaciğer yansıma noktasına doğru çıkar ve bu noktanın hemen altından dönerek ayağı enine doğru geçerek sol ayakta aynı seviyede devam eder. Sol ayağı enine doğru geçip 4 parmağın hizasının aşağı iner ve topuk çizgisinde tekrar dönüp ayağın iç bölümüne doğru ilerleyip biter.

Makat (Rektum) ;
Dışkının atıldığı yerdir. Ayakta yansıma noktası topuğun yan tarafında yer alır
Karaciğer ; Vücuttaki en büyük organdır. Yetişkinlerde 1.2 ile 1.8 kilogram arasındadır. Karın bölümünün sağında yer alır. Safra üretir. Bu da safra kesesinde muhafıza edilir. Safra yağı parçalar. Yağ ve yağ içeren vitaminleri vücudun emmesine yardımcı olur. Ayrıca karaciğer besinlerin emilimini de yardımcı olduğu gibi birçok enzimi vücutta kullanır hale getirir ve kanı toksinlerden temizler. Ayaktaki refleks noktası sadece sağ ayak tabanında hemen diyafram refleks alanın altında, ayağın dış bölümüne yakın tarafındadır. Küçük parmaktan aşağı doğru bir çizgi çizersek ayağın kafesinin başladığı yerde karaciğer noktasını buluruz.

Safra kesesi ;
Bu kese karaciğere bağlıdır. Sindirim için salgılanan safra miktarını kontrol eder. Refleks alanı karaciğer alanının içindedir. Dolayısıyla sadece sağ ayakta bulunur. Pankreas yaklaşık 15 cm uzunluğunda olup, midenin arkasında ve bel kemiğinin önünde yer alır. İki önemli görevinden biri kan şekeri, değeri ise insülin üretmektir. Kan şekeri hücrelerin yakıtıdır. En son ise kan şekerinin vücuttaki miktarını dengeler ve kullanımını sağlar. Ayrıca pankreas farklı enzimler salgılar. Ayakta refleks alanı mide refleks alanının hemen altında yer alır. Mide refleks alanı gibi pankreas refleks alanı da sol ayakta daha geniştir.

İdrar Yolları ; İdrar yolları, böbrekler üreterler ve mesaneyi içine alır. 

Böbrekler ; Kuru fasulye şeklindeki ve kalpten biraz daha küçük olan iki organ vücudumuzda bizi zehirleyecek maddelerin çoğalmasına fırsat vermediği gibi kanımızı da adeta bir filtre gibi temizler. Böbreklerimiz midenin gerisinde ve bel kemiğinin her iki yanında yer alır. Böbrekler bir günde 190 litreye yakın kanı temizleyebilir. Ayrıca idrar böbrek yolu ile idrar torbasına aktarılır. Vücudun gereksindiği su ve mineraller yine böbrekler dengede tutar. Refleks noktası her iki ayağın altında ve ayağı yatay olarak ikiye bölen çizginin ortasında yer alır. 

Üreter ; Üreter tüpleri böbrekler ile idrar torbasını birbirine bağlar. İdrarın böbreklerden idrar torbasına inme yoludur. Ayaktaki refleks noktası böbreklerin bittiği yerden başlayıp idrar torbasının refleks noktasına doğru ince bir yol çizerek idrar torbası yansıma noktasına erişir.
Mesane ; İdrarın içinde biriktirdiği torbadır. Refleks noktası ise ayağın iç kenarında ve ortadan biraz daha aşağıda olup yumuşak ve şişkincedir.

Dalak ; Vücudun sol tarafında midenin arkasında kalan çok geniş bir organ olup, lenf sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Dolayısıyla vücudun bağışıklık sisteminde de rolü büyüktür. Kandaki akyuvarları ürettiği gibi lenf sistemini toksinlerden arındırmak da dalağın görevleri arasındadır. Refleks noktası sadece sol ayaktadır. Sol ayağın tabanında dördünce ve beşinci parmağın arkasından aşağıya doğru inersek mide refleks alanını seviyesinde ayağın dış tarafına yakın olarak dalak noktasını buluruz.

Böbrek üstü bezi ; Hormon sisteminin bir parçasıdır. Karbonhidrat metabolizmasını ayarlamak, alerjilere karşı koruyucu olmak, sodyumun tekrar emilmesine yardımcı olmak ve potasyum salgılayarak testosteron ve östrojen gibi cinsel hormonları üretmek görevleri arasındadır. Refleks noktası her iki ayağın tabanında ve böbrek refleks noktasının üzerindedir.

 

 

Kaynak

Adım Adım Sağlık : refleksoloji - Zeynep Aksel WILHELM kitabından alıntılar


 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SATURN

           Öner Döşer'in Saturn'ü çok seveceksiniz videosunu dinledim. Sizlere videoda anlatılanları özet olarak blog sayfamda yazdı...